26. 9. 2015

Vše, co potřebujete vědět o zatmění Měsíce 28. září 2015


1. Kdy se zatmění odehraje?

V pondělí 28. září ráno, čili v noci z neděle na pondělí. Nebojte, v pondělí je státní svátek, takže to dospíte. Zatmění se rozehraje pár minut po třetí hodině ranní nad jihozápadním obzorem, kdy od levého horního okraje začne kotouč našeho nejbližšího vesmírného souseda okusovat plný zemský stín, který ho před čtvrt na pět zcela pohltí. V plném zemském stínu se bude Měsíc nacházet 1 hodinu 12 minut. Úplné zatmění skončí před půl šestou a částečné až před půl sedmou ráno. Tou dobou už bude Měsíc jen 15° nad obzorem.


2. Kdy nastane příští zatmění Měsíce?

Nejbližší částečné Měsíce u nás nastane 7. srpna 2017. To ovšem bude jen částečné. Příští úplné zatmění Měsíce bude u nás pozorovatelné až 27. července 2018.

3. Jak to bude vypadat?

Fakt dobře. Měsíční úplněk nejprve bude ukrajovat plný zemský stín. Nejhezčí to bude, až Měsíc zcela vstoupí do plného zemského stínu. V tu dobu totiž nejen znatelně poklesne jeho jas, ale taky se zbarví do červenohněda.

4. Co má letošní zatmění společného se superúplňkem?

Jen to, že letošní úplné zatmění Měsíce se trefilo do doby, kdy je k nám Měsíc nejblíže, takže z toho máme "superúplňkové zatmění". Naposledy se něco podobného přihodilo v roce 1982. Příští taková shoda nastane až v roce 2033. A co to znamená? Skoro nic, jen že zatmělý Měsíc bude o chlup větší než jindy a bude se o něm o kapku víc psát. 

5. Jak se na zatmění dívat?

Stačí i očima, lepší to ale bude s dalekohledem. Pokud možno na stativu.

6. Co může zatmění překazit?

Počasí, případně destrukce Měsíce nebo Země. Destrukci Měsíce nebo Země neočekáváme, špatné počasí ano. Nebo taky zatmění prostě zaspíte.

7. Kde se o zatměních dozvím víc?

Třeba na webu Prohlídka Měsíce nebo v parádní knize Petra Horálka Tajemná zatmění.


Minulá a příští "superúplňková" zatmění. 
Infografika: NASA's Goddard Shorts HD podcast