19. 3. 2015

Sedmero otázek k zatmění Slunce

V pátek 20. března 2015 prolétne nad Českou republikou kus měsíční stínu a její obyvatelé tak budou moci pozorovat částečné zatmění Slunce. Jak si ho nejlépe užít? Tady je pár rad:

1. Jak se dívat? Bacha na oči! Dívat se na Slunce není příjemné a neprosívá to ani vaši dobré náladě a už vůbec ne vašemu zraku. Pokud si budete chtít zatmění užít, použijte speciální sluneční brýle nebo kus svářečského skla. S obyčejnými slunečními brýlemi sice budete vypadat skvěle, ale při zatmění vám to nebude nic platné.

2. Kdy se dívat? Zatmění začíná přibližně v 9:37 a končí v 11:58. Pokud chcete vidět jen to nejlepší, podívejte se okolo 10:45, kdy bude Měsícem ukrojen největší kus Slunce. Pokud tou dobou budete zrovna řídit auto, dojeďte třeba k nejbližší benzínce, dejte si kafe a pár minut si zatmění užívejte. 

3. Co může sledování zatmění pokazit? Odkud není vidět Slunce, není vidět ani jeho částečné zatmění. Vyhledejte si proto místo se slušným výhledem, ať pak na poslední chvíli zmateně nepobíháte po ulicích. Pokud se přižene oblačnost, budou mít smůlu všichni.

4. Bude to pěkné? Jasně, ale nalijme si čistého vína. Částečné zatmění, které zítra proběhne nad Českou republikou, je jen chabě slabým odvarem zatmění úplného. Úplné zatmění je úplně jiná liga! Nejbližší úplné zatmění Slunce u nás proběhne 7. října 2135. Ne, to není překlep.

5. Kdy budeme mít další šanci? Pokud zůstanete v naši malé vlasti, uvidíte příští částečné zatmění až 10. června 2021. Při něm ale Měsíc ukrojí jen asi 17 procent slunečního průměru (zítra to bude 73 %). 

6. Bude odněkud zítřejší zatmění viditelné jako úplné? Ano. Z pevniny se jako úplné bude jevit například z Faerských ostrovů nebo na Špicberkách. Zbytek lovců bude na úkaz číhat z lodí v Severním moři. 

7. Není lepší sedět doma nebo v kanclu a zatmění sledovat na netu? Na to zapomeňte. Na dobrých živých přenosech nebo na fotkách sice bude zatmění možná vypadat líp než ve skutečnosti, ale nic nenahradí skutečný prožitek pod skutečným nebem. Navíc si užijete všeobecnou paniku nebo veselí. 



Naposledy se u nás částečné zatmění Slunce odehrálo 4. ledna 2011. Přes zatmělý sluneční kotouč sice tenkrát chodila rozverná oblačnost, ale většina těch, kteří jej chtěli vidět, jej nakonec opravdu viděli. © Pavel Gabzdyl