12. 6. 2011

Blíží se zajímavé úplné zatmění Měsíce

Ve středu 15. června v pozdních večerních hodinách nastane úplné zatmění Měsíce, které v České republice spatříme nízko nad jihovýchodním obzorem. Fáze úplného zatmění se odehraje mezi 21:22 a 23:02 letního času. Půjde o páté nejdelší zatmění Měsíce ve 21. století a jedno z nejzajímavějších v nadcházejících dekádách!


Částečná fáze zatmění nastane již ve 20:22 letního času. Měsíc přitom při pozorování z České republiky začne vycházet nad obzor krátce po 21. hodině, takže po jeho východu už bude z velké části ukrojen plným zemským stínem. Maximální fázi zatmění můžeme očekávat ve 22 hodin 13 minut. Vzhledem k tomu, že Měsíc tentokrát projde přímo středem zemského stínu, půjde o poměrně dlouhé zatmění – v plném zemském stínu se měsíční kotouč ocitne na téměř 101 minut.


Barevné mapky oblohy v plném rozlišení (1024x768 px; 72 dpi) z webu astro.cz si můžete stáhnout ZDE.

V době úplného zatmění uvidíme měsíční kotouč 7,5° nad obzorem v souhvězdí Hadonoše a na západ od něj rozeznáme jasnou hvězdu Antares ze souhvězdí Štíra. Zatmělý Měsíc se tak bude nacházet blízko nejjasnějších částí Mléčné dráhy. Lze tedy očekávat, že červnové zatmění bude nesmírně fotogenické, protože tato část nebe je bohatá na jasné hvězdokupy a mlhoviny. Celou podívanou doplní také planeta Saturn, která se v době maximální fáze zatmění bude nacházet méně než půl stupně od jasné hvězdy Gamma Vir.


Islandský vulkán Grímsvötn [čti Grimsvet] explodoval večer 21. května letošního roku. I když prvotní exploze byla zhruba desetkrát silnější než loňský výbuch vulkánu Eyjafjallajökull, nakonec netransportovala do ovzduší takové množství jemného materiálu, jako její nechvalně proslulý soused. Foto: EPA/Egill Adalsteinsson.

Nadcházející zatmění bude zajímavé především při své maximální fázi, kdy projde středem plného zemského stínu. Poblíž středu měsíčního kotouče proto možná i bez dalekohledu rozeznáme temný terč nejtmavší části zemského stínu. Nádech nepředvídané podívané propůjčí tomuto zatmění i nedávný výbuch islandského vulkánu Grímsvötn. Aktuální stav zemské atmosféry a tudíž i prach ze silných sopečných výbuchů, je totiž hlavním režisérem vzhledu zatmělého Měsíce (více ZDE). Pokud by se vulkanický popel z islandského vulkánu skutečně na červnovém zatmění projevil, měli bychom v závěru úplného zatmění sledovat tmavě hnědý lem v severní části měsíčního disku.


V červnu transportovala do ovzduší množství vulkanického materiálu také chilská sopka Puyehue (více ZDE). Jestli se i činnost tohoto vulkánu projeví na vzhledu nadcházejícího zatmění, teprve uvidíme. Foto: AFP

Další příležitost spatřit zatmění Měsíce budeme mít již 10. prosince letošního roku. I když se bude jednat o zatmění úplné, z České republiky uvidíme pouze jeho částečnou fázi. Další úplné zatmění Měsíce tak nastane nad naší republikou až 28. září 2015.